درباره ((مد))
تعریف مد: واژه ((مد))در لغت به معنای سلیقه , اسلوب, روش و شیوه و… به کار می رود و در اصطلاح عبارت است از روش وطریقه ای موقتی که بر اساس ذوق وسلیقه افراد یک جامعه و سبک زندگی از جمله شکل لباس پوشیدن , نوع آداب پزیرایی ومعاشرت و تزیین و معماری خانه وغیره را تنظیم میکند .
تاریخچه مد گرایی: با برسی ابعاد مختلف حیاتی اجتماعی بشر میتوان فهمید که مد همیشه در تاریخ بشر بوده است و منحصر به دوره معاصر نیست و این امر در ایران از اوایل سلطنت فتعلی شاه قاجار که پای مستشاران خارجی به ایران باز شد پدیده های نو ظهور غربی به ایران آمد .
عوامل و ریشه های مد گرایی: انسان به گونه ای آفریده شده که همواره از یکنواختی گریزان بوده واز تحول و نوآوری استقبال می کند این تمایل در حالت عادی ودر صورتی که پذیرش تحول و نوآوری از روی آگاهی و به صورت تدریجی صورت پذیرد ظاهر زندگی آدمی را خوشایند و دلپسند می سازد و این در حالی است که خودآرایی و زیبا سازی امری فطری است و البته یکی از جلوه های کمال جویی و زیبایی دوستی انسان در دوره جوانی توجه به زیبایی ظاهری است که باید مواظب بود این فرایند از حالت طبیعی خود خارج نشود و به انحراف کشیده نشود .
آگاهی وشناخت از تاثیرات خوب و بد مد: گروهی از افراد می خواهند با کار های جدید خود را از دیگران متمایز کنند و تحسین آنها را بر انگیزند البته مد فقط به لباس نیست بلکه گستره ای طبیعی از رفتار ها را در بر میگیرد به طرز نشستن , صحبت کردن , مدل مو , فرم چیدن منزل و… پیروی دائمی و بدون فکر از پدیده مد آشفتگی ذهنی شدیدی را به دنبال دارد وهم هزینه وهم وقت زیادی را به هدر می دهد و همچنین حس حسادت افراد را تحریک می کند که این مسئله را به خودی خود بد جلوه میدهد اما اگر مد در حد معقول ومنطقی خود قرار گیرد تا حدی که حس تنوع طبیعی انسان را در حد کمی ارضا کند می تواند تا حدی مفید باشد .
در مواجه با مد باید چه کرد: در اصل ماهیت مد و تغییر وتنوع اصلا اشتباه نیست ولی استفاده نا صحیح از آن همان طور که در بالا گفتیم می تواند مخرب باشد. وقتی جریان مد به راه می افتد گروهی انسان عین هم رفتار میکنند ودر اصل همه سلیقه های خود را سرکوب میکنند واین یک اهانت به شخصیت وفطرت انسانی است پس بهتر است هنگام پیدایش مدهای جدید در هر زمینه ای سبک , سنگین کنیم وبا وضعیت فرهنگی , مذهبی ,اجتماعی و اقتصادی خود تطبیق دهیم و سلیقه ی خود را در نظر بگیریم و بعد آن را انتخاب یا رد کنیم .
اثرات منفی مد: جلو گیری, یکی از گرایش های منفی به مد گرایی است که هویت وشخصیت هر فرد را بر اساس نظرات دیگران و نوعی از تقلید های غلط می سازد واین یک خواسته بی اساس و ناشی از برخی کمبود ها وحقارت و تمایل به اثبات برتری مالی, حسادت ورقابت است امام صادق می فرماید: (درذلت و خواری انسان همین بس که لباس به تن کند یا مرکبی سوار شود که او را برتر نشان دهد وانگشت نما سازد) در جریان مد گاهی افراد جنسیت خود را فراموش می کنند مردان لبس زنان وزنان لباس مردان را می پوشند که این خلاف هویت انسانی است رسول خدا(ص) می فرمایند:(خدا مردی که چون زن وزنی که چون مرد لباس بپوشد را لعنت کند) مسئله مد حتی موجب نا برابری اجتماعی وایجاد فاصله طبقاتی نیز می شود و ایجاد پوچی وبیهودگی بین افراد می کند وباعث اسراف وآشفتگی ذهنی می شود .
اثرات مثبت مد: آگاهی موجب موفقیت و ارزش و منزلت اجتماعی مناسب می شود البته همانطور که گفتیم عا قلانه و منطقی انتخاب شود .
حرف آخر: اگر جوانان با فرهنگ اصیل ایرانی بیشتر آشنا شوند وبه هویت خود بپردازند و پوششی معقول ومطابق با فرهنگ, مذهب و فطرت خود انتخاب کنند و اجازه دخالت به دیگران در زندگی شخصی خود وتقلید های غلط را ندهد و از الگو های شایسته پیروی کند تا موفق شود .
منبع : nasr19.ir
نظرات شما عزیزان:
برچسبها:
<-TagName-> |